23 maart 2020 markeert het dieptepunt van de COVID-19 gerelateerde marktcrash, die wereldwijd financiële markten trof. In de weken voorafgaand aan deze datum vertoonde de EUR/USD koers extreme volatiliteit als gevolg van de wereldwijde pandemie en de bijbehorende economische onzekerheid.
In maart 2020 zagen we enkele van de grootste dagelijkse koersschommelingen in de geschiedenis van de EUR/USD, met bewegingen van meer dan 2% op een enkele dag. Paradoxaal genoeg steeg de dollar aanvankelijk sterk tijdens deze crisisperiode, ondanks dat de Verenigde Staten het epicentrum van de pandemie werden. Dit was het resultaat van de 'safe haven' status van de dollar en een wereldwijde "dollar funding squeeze" waarin bedrijven en financiële instellingen wanhopig op zoek waren naar dollar-liquiditeit.
De Europese Centrale Bank en de Federal Reserve reageerden met ongekende monetaire stimuleringsmaatregelen, waaronder nieuwe rondes kwantitatieve verruiming en valuta-swap lijnen om de markten te stabiliseren. Na 23 maart begonnen de markten langzaam te herstellen, en in de volgende maanden zou de euro terrein winnen ten opzichte van de dollar.
De COVID-19 crisis versnelde verschillende macro-economische trends, waaronder de verschuiving naar digitalisering en de toename van overheidsschulden, die de EUR/USD dynamiek voor jaren zouden beïnvloeden.